Orientering – en norsk egenskap

Hvilken nordmann kjenner vel ikke til orientering? Vi lærer jo om det både i hjemmet fra vi er bittesmå og videre under skolegangen før vi endelig begynner å sette ut på egen hånd som voksne mennesker. Det er noe spesielt med den norske kulturen, noe særegent ved oss som gir oss en helt unik kjærlighet for villmarken. En kjærlighet for alt urørt, med andre ord. Vi liker å sprette ut i skogen og løpe omkring i ekstase over å være på egen hånd. De aller fleste mennesker verden rundt er noe redde for skogen – man kan jo gå seg vill! Man kan jo støte på ville dyr! Man kan jo sulte i hjel! Man kan jo brekke ben! Disse tankene er derimot ikke å finne i norske sinn, og det spiller ytterst liten rolle om vi snakker høst, sommer, vår eller vinter. Vi tilbringer mye tid i naturen, og er nærmest genetisk programmert til å klare oss fint ute i det fri.

Nettopp derfor står orientering så sterkt i samfunnet vårt, og det er derfor mange tar orienteringen med blodig alvor. På såpass alvor at man til og med konkurrerer i sporten. Ja, orientering er en sport. Man kan være mester i å finne frem i skog og mark, men man er ikke mester i Norge før man får konkurrert mot andre på tid. Hvem som helst av oss kan finne frem i villmarken, men enkelte klarer seg bedre og raskere enn andre. Det er slik konkurranser i orientering dukket opp – folk ville finne ut hvor raske de var ute. Hvor raskt de kunne orientere seg med minimale hjelpemidler, og ikke minst hvem av oss som er best til dette. Derfor var det en selvfølge at Stabæk IF også skulle fokusere på orientering når forbundet ble stiftet på begynnelsen av det 20. århundret. Et eget internasjonalt forbund innen orientering, kalt IOF, ble stiftet så tidlig som i 1961 og har arrangert VM i orientering siden 1966.

Stabæk IF – Avdeling Orientering

Her hos Stabæk kan både barn, ungdommer og voksne trene seg opp i orientering på kort tid, uansett om man vil være med på konkurranser eller ei. Her finner du flere sterke mennesker med et øye for villmarken – deriblant Kjersti Tho og Bjørn Ødegaard som begge styrer Stabæk Orientering så godt de bare kan. Gjennom å dele av seg med kunnskap og spre ordet om profesjonell orientering i nærmiljøet, har Stabæk IF avdeling Orientering vokst seg til store størrelser og har arrangert en rekke begivenheter i Bærum.

Sterkt samarbeid i nærmiljøet

Når man er en liten kommune og investeringen i mindre populære aktiviteter som orientering er minimal, er det viktig å kunne samarbeide med nærmiljøet. Slik sikrer man utviklingen av viktige ting som idrett – spesielt orientering. Stabæk IF staset selvfølgelig først og fremst på de populære lagidrettene, men har også gjort sitt for å få Avdeling Orientering til å gå rundt. Gjennom et tett samarbeid med IL Tyrving, Bærums Skiklubb og Haslum IL har man klart å organisere flere konkurranser og turer innen orientering. Ved å samle flere mennesker rundt et felles mål har man pønsket ut en rekke ideer og spredt ordet om de fantastiske mulighetene som orientering byr på. Nå er populariteten på oppsving og stadig flere velger å registrere ungene sine til Stabæk Orientering. Slik sørger man for å fortsette den unike norske kulturen.

Lagledermøter

Minst én gang i året arrangeres såkalte ledermøter, der lederne fra ulike idrettsforbund, lag og klubber møtes for å diskutere veien fremover. Slik skaper man en positiv atmosfære blant det sportslige miljøet i Norge, og hjelper hverandre med å vise veien for ungdommen. Lederen Kjersti Tho og idrettseksperten Bjørn Ødegaard har vært med på flere slike møter, og slik satt Stabæk IF på kartet. Her diskuterer man etikk, problemer som doping og juks, samtidig som man planlegger nasjonale arrangementer og ser over saker man vil ta opp foran Norges Idrettsforbund.