Stabæk fotball deler seg opp i mange ulike deler som inkluderer både toppfotball på elitenivå og en fotballakademi som tiltrekker seg oppmerksomhet fra både fjernt og nært. Det er selvsagt A-laget folk flest følger med på – de er tross alt i Tippeligaen og har greid seg rimelig godt de siste årene. Dessverre har de ikke kommet i nærheten av det fabelaktige Gullåret 2008, men Stabæk har vist at de er mer enn gode nok til å forbli i den øverste delen av det norske fotballsystemet. Vi har allerede skrevet en egen artikkel om Stabæk fotball på elitenivå, derfor vil vi her heller fokusere på fotballskolen og de unge talentene som dukker opp i det kjente akademiet. Les videre for å finne ut om de neste store stjernene i norsk fotball, stjernene som vil ta landslaget vårt til et nytt nivå i verdens mest populære sport.

Elitefotball for kvinner

Stabæk har et utmerket kvinnelag som har skapt overskrifter i mange, mange år. Disse lange tradisjonene innen kvinnefotball strekker røttene sine mange tiår tilbake i tid, og elitelaget var å finne på aller høyeste nivå i landet allerede på 80-tallet. Dette var altså før det i det hele tatt var noen eliteserie eller fotballsystem for kvinner i landet! Siden dess har laget opplevd både oppturer og nedturer, men alt i alt har de klart seg bra og spilt en rekke gode kamper gjennom årene. Det var i 2009 at kvinnelaget kom seg på bena igjen, når de vant førstedivisjon og begynte å spille i toppligaen. Allerede på sin første dag i serien vant de mot den regjerende seriemesteren fra Røa med to mål, mens vårt eget bur ble holdt rent gjennom 90 minutter av kampen. Siden dess har man bare kunnet skryte av Stabæk kvinnefotball – laget tok sølv det første året i Toppserien, og ble suverene seriemestere i 2010, året etter. Deretter kom et nytt sølv i serien samt gull i cupmesterskapet (2011), og de samme sterke merittene i 2012. Så ble det dobbelt gull i 2013, når laget vant både seriemesterskapet og den nasjonale cupen. 2014 ble det sølv igjen, og 2015 ble Stabæk Norgesmestere i fotball. Fotballen står sterkt i miljøet, og de fleste unge jenter har tilbragt tid på fotballbanen som del av Stabæk IF.

Akademiet

Som sagt kan Stabæk IF skryte av et meget sterkt akademi i fotball, der ungdommen får en sterk, grundig opplæring i alt som har med verdens mest populære sport å gjøre. Akademiet deles opp etter alder og kjønn. Først har man guttene, fra G19 på toppen til G12 som det yngste laget. Deretter har man jentene, som deles opp fra J19 og ned til J14. Flere unge, lovende spillere har vokst frem i Stabæk Fotballakademi, og noen av dem spiller allerede på landslaget (U21)! For øyeblikket er alles øyne rettet mot G16, som har klart seg meget godt de siste årene med mange store seire over Norges sterkeste lag – deriblant over Vålerenga, rivalene fra Oslo som har den største og mest respekterte fotballskolen i landet. Fra det suverene G16-laget har hele fem lokale gutter blitt tatt opp til landslaget. Dette beviser på nytt at fotball står sterkt i lokalmiljøet, og at mange ungdommer fra Bærum ser på fotballskolen som en real sjanse til å utvikle seg profesjonelt innen sporten.

Rekruttering

På toppen av alt dette har Stabæk et team av rekrutterere, altså profesjonelle fotballkjennere som ser etter unge talenter. De reiser rundt i området og tilbyr faste plasser i Akademiet til ungdommen som viser særegne kvaliteter. Disse rekruttene spiller egne kamper med jevne mellomrom for å vise hva de kan og finpusse ferdighetene sine. Mange av disse ungdommene utvikler seg til å bli profesjonelle fotballspillere, og de fleste bestemmer seg for å bli værende i Stabæk når de når opp til herre/kvinnenivået (alder). Det er slik fotballaget vil utvikle seg i fremtiden – gjennom å skape egne stjerner.