Midt i Bærum

Stabæk er langt i fra det rikeste fotballaget i Norge, til tross for den utdaterte stereotypen om «vestkantlaget for millionærer». Ja, Bærum er den rikeste kommunen i landet, og hver femte bæring er millionær. Men det betyr absolutt ikke at Stabæk IF har noen betydelig bankkonto. Faktisk er det heller stikk motsatt – Stabæk er blant de fattigste idrettsklubbene i landet. Såpass fattig at laget nesten har falt fra hverandre flere ganger og har slitt med gjeld gjennom store deler av sin historie. Det var jo slik det hele startet, med uoffisielle (ulovlige) kamper og internasjonale cuper, der Stabæk spilte uten å være noen offisiell klubb. Det «svarte fåret», eller «fotballens Askeladd» som laget har blitt kalt, har dog klart seg ypperlig gjennom årene og er nå å se fast i Tippeligaen. Mye av dette har å gjøre med det gjeve Akademiet som har blitt bygd opp fra grunnen av – nå skaper Stabæk sine egne stjerner, og resten av landet kjemper om å få kjøpe de opp.

Stabæk IF spiller sine hjemmekamper på den noe utdaterte, men folkekjære Nadderud Stadion. Nadderud har en ypperlig beliggenhet, kun et steinkast fra Bekkestua stasjon. Nadderud Stadion har adressen Gamle Ringeriksvei 61, og du vil se de høye tribunene med tak fra lang avstand.

Lang historie

Nadderud Stadion er absolutt ikke noen moderne stadion – dette vil du straks se når du kommer på besøk. Den ble bygd så tidlig som i 1961, og har blitt brukt til en rekke formål i tillegg til fotball. Her har Stabæk IF måttet dele gresset med en rekke andre idrettsklubber, spesielt innen friidrett. Årene har virkelig dratt på Nadderud, og hadde det ikke vært for midlene som lokalbefolkningen bevilget til oppussingen ville man neppe hatt en stadion i det hele tatt i disse dager. Nadderud har en beskjeden kapasitet på kun 4750 tilskuere, men dette stopper ikke den lokale fansen fra å strømme til stadion når en spennende kamp skal settes i gang. Dette var spesielt synlig i 1970, når den avgjørende kampen mot Strømsgodset ble sett av hele 10 000 mennesker. Hvordan det er mulig på en så liten stadion? Jo, folk fant seg ståplasser overalt – de var umulige å stoppe. Man har også arrangert skøyteløp og bandykamper på Nadderud, noe som på nytt viser hvor trangt det er om plassen her. Det er nettopp derfor Stabæk IF prøvde å flytte til en mer passende stadion. Hvor mange elitelag fra Tippeligaen spiller på slike utdaterte fotballbaner?

Telenor Arena og tilbake

Etter mye om og men flyttet Stabæk fotball til Telenor Arena på Fornebu i 2009. Mange spådde gode tider for fotballaget – den nye stadion skulle hjelpe med å få inn flere penger, og det var rett og slett mer komfortabelt å sitte på den flotte innendørs fotballbanen i vakre omgivelser og se favorittlaget sitt spille ute på gresset. Men det gikk ikke helt som det skulle, og Stabæk fikk kun spille to sesonger på Telenor Arena. Hvorfor? Mange debatter har rast rundt grunnlaget for flyttingen frem og tilbake, men i bunn og grunn handlet det om penger. Telenor ville ha mer penger i leie, noe Stabæk nektet for. Dermed ble laget tvunget til å flytte tilbake til Nadderud stadion. Ikke det at fotballaget ikke ville tilbake til sin tradisjonelle stadion, men det var ganske kjipt å se et lag bli herset med på denne måten. Denne ping-pong situasjonen gikk selvfølgelig ut over laget, og Stabæk var nære på å rykke ned til førstedivisjon på grunn av stresset som flyttingen forårsaket.

Videre utvikling

Nå er Stabæk heldigvis på veien oppover igjen, og betydelige summer har blitt brukt på å pusse opp Nadderud stadion. Her har nye tartandekker kommet på plass for friidrettsklubben Tyrving, og tribunene har blitt bredere. Så lenge Stabæk fotball fortsetter å prestere på et såpass høyt nivå, vil pengene rulle inn, og takket være en administrasjon som virkelig brenner for fotballklubbens fremtid, vil vi sikkert se videre utbygging av Nadderud – det blir jo tross alt bare flere og flere supportere!