Bandy i Bærum

Vestkanten i Oslo har alltid vært et sentrum for idrett – både om sommeren og om vinteren. Bærum har satset på å tilby lokalbefolkningen et stort utvalg av muligheter innen et bredt spekter av sport, inkludert fotball, bandy, basketball, håndball og alpint. Kommunen er tett befolket av personer med god råd, samtidig som det gjennomsnittlige antallet arbeidstimer folk tilbringer på jobb er blant de laveste i landet. For å holde seg i form og tilbringe fritiden med vett, velger bæringene å drive med sport. Fotball er selvfølgelig mest populært, akkurat som overalt i Norge, men man finner en spesiell kjærlighet for bandy som er usett ellers i landet. Bandy er både en sport man gjerne kombinerer med fotball (sommer/vinter), og en mulighet for profesjonell vekst. Stabæk Bandy har nemlig dominert Eliteserien i bandy gjennom alle år. Med over ett hundre år bak ryggen (Stabæk Idrettsforening ble stiftet i 1912) har bandylaget virkelig plassert Bærum på Norgeskartet.

Stabekkbanen

Siden Stabæk IF har eksistert i over ett hundre år, går minnene i generasjoner – de fleste bæringer har hørt om utviklingen, om merittene og legendene fra sine foreldre. Stabekkbanen er den sentrale delen av hele århundret Stabæk IF har eksistert. Banen kalles kjærlig for «plassen» på folkemunne, og det er her Stabæk Bandy spiller sine hjemmekamper. Stabekkbanen har vært på plass helt siden begynnelsen i 1912, men har selvsagt blitt oppgradert med tiden for å tilpasse seg moderne krav. Nå om dagen brukes Stabekkbanen til fotballtreninger om sommeren, og bandy om vinteren. Bæringer er dessuten stolte av å vise til den økovennlige bruken av banen – overskuddsvarme fra isproduksjonen (vintersesongen) går til å varme opp Stabekk skole og høyskole, samt delvis Ringstabekk skole. Flombelysningen er på store deler av året, og her har man sett hele åtte NM-finaler i bandy takket være suksessen til Stabæk Bandy.

Dominerende kraft

Snakker man bandy i Norge, kommer Stabæk Bandy opp nesten umiddelbart. Det er ikke særlig overraskende, med tanke på de utrolige merittene bæringene kan skryte av. Stabæk Bandy har nemlig tatt hele 20 gull fra Norgesmesterskapet i bandy, både blant kvinner og menn. På toppen av dette har bandylaget vunnet seriemesterskapet 15 ganger gjennom årene, og fortsetter å krone helt øverst i tabellen hvert eneste år. Stabæk Bandy har faktisk vunnet tretten seriemesterskap de siste tyve årene, med små avbrudd der Mjøndalen og Solberg Bandy har fått holde i gullet et par år. Stabæk spiller som sagt sine hjemmekamper på Stabekkbanen, og det er ofte fullsatte tribuner – opptil 1000 mennesker får plass rundt banen når bandylaget herjer. Bandybanen brukes daglig gjennom hele vinteren, og hvert år ser vi stadig bedre prestasjoner av de ulike lagene. Kvinnelaget for Stabæk Bandy vant forresten et nytt seriegull nå nettopp, mot den store rivalen Høvik i en spennende finale. Det spesielle her er at Høvik også er et Bærum-lag!

Høvik

Som om det ikke skulle være nok med det gedigne tilbudet av sport ved Stabæk Idrettsforening, har man også Høvik IF like i nærheten – her praktiseres også bandy, fotball og alpint. Herrelaget har ikke oppnådd like stor suksess som Stabæk, men kvinnelaget er stadig å se i kampen om toppen. Altså er de to beste bandylagene blant kvinner i Norge fra Bærum, en meritt man virkelig kan være stolt av i området. Det er ingen sterk rivalisering blant lagene, for man forstår hvilken funksjon idrettsforeningene har. Ved hjelp av frisk konkurranse i nærmiljøet fyrer man opp i utviklingen og gjør det ekstra morsomt å melde seg på sportstilbudet i kommunen. Det er kun gjennom ambisjoner og konkurransedyktighet man kan utvikle seg videre når man allerede er på toppen. Høvik og Stabæk idrettsforeninger er to sider av samme dumphuske. De drar hverandre oppover med én ting som formål – holde lokalbefolkningen aktiv (og stolt!).