Bærum er en liten, men ettertraktet kommune like vest for Oslo der mange ting har skjedd gjennom hele Norgeshistorien. Mange kjente mennesker har vokst opp her, og man regner hver femte bæring til å være millionær nå om dagen. Dette stopper dog ikke lokalbefolkningen fra å aktivt delta i diverse idrettssammenheng – mye av dette er takket være Stabæk Idrettsforening. Helt siden den beskjedne stiftelsen i 1912 satte man seg som mål å markedsføre ulike typer sport i nærmiljøet, og de har sannelig lykkes med dette. Siden oppstarten i 1912 har Stabæk utviklet seg i mange retninger samtidig. Der de fleste idrettsforbund fokuserer kun på de mest populære sportene som fotball, håndball og ishockey, har Stabæk helt andre planer. Her markedsfører og sprer man ordet om de sportene som faktisk er gode å ha, gode å vite, gode å praktisere. I tillegg til fotball, selvfølgelig. Stabæk IF byr for øyeblikket både på fotball, bandy, håndball, ulike typer ski og orientering. Alle disse idrettene deles opp i ulike deler, og man finner som regel en solid skole som sprer kunnskap om sporten man velger.

Viktige meritter

Til tross for den relativt beskjedne (og til tider ikke-eksisterende) økonomiske støtten Stabæk IF får, har idrettsforeningen skapt store navn gjennom årene og krevd til seg viktige meritter som for evig og alltid vil pryde hyllene i klubbhuset. Det er selvsagt bandylaget som har kapret til seg mest oppmerksomhet – bandy står sterkt i lokalmiljøet her i Bærum, og Stabæk Bandy har vunnet over tyve Norgesmesterskap gjennom årene. Det begynte på 50-tallet, som Stabæk dominerte, og fortsetter nå i det 21. århundret – laget har vunnet Norgesmesterskapet mer enn 7 ganger siden millenniumsskiftet. Deretter har man fotballklubben Stabæk, som har gått gjennom dårlige tider man kan også skryte av flere gullår. Blant annet har man seriemesterskapet i 2008 som Stabæk vant helt suverent, samt sølvet i 2007 og bronsene i 1998 og 2003. Dessuten klarte Stabæk å knuse Rosenborg 3-1 i cupfinalen 1998, en seier som tok de aller fleste nordmenn på senga. Snakker vi kvinnefotball, er Stabæk IF nesten uslåelige. Dette er blant de beste kvinnelagene i Europa, og har virkelig satt lille Bærum på kartet. Stabæk kvinnehåndball har forresten også vunnet Norgesmesterskapet flere ganger, mens de aktive menneskene i Avdeling Orientering har arrangert flere vakre løp gjennom den idylliske villmarken rundt Bærum kommune.

Kjente fotballspillere

Selv om Stabæk fotball har hatt flere nedturer enn oppturer, kan de skryte av en meget god fotballskole der ungdommene lærer seg fotball på et helt nytt nivå. Speidere kommer fra både fjernt og nært for å fange opp de lovende spillerne fra Stabæks Fotballakademi, og flere av disse har nå solide karrierer i større klubber i utlandet. Dessuten har en rekke kjente fotballspillere vært innom Stabæk gjennom årene – blant annet Jan Åge Fjørtoft, Christer Basma, Henning Hauger, Jon Inge Høiland, Daniel Nannskog og Alanzinho, i tillegg til Frode Olsen og Tommy Svindal Larsen.

Gammel bane, gamle drakter

Noe av det beste med Stabæk IF, er tradisjonene. Dette er et tradisjonelt, ordentlig, klassisk norsk idrettslag som satser først og fremst på kunnskap, strategi og velvære. Fokuset ligger på lagsport, og man lærer her å jobbe sammen mot et felles mål – det er dette idretten står for, det er i denne retning den må utvikle seg. Selv om Stabæk IF har over ett hundre år bak ryggen har man faktisk klart å bevare mange tradisjoner fra gamle dager. Draktene har ikke forandret seg gjennom årene, derfor er den blå-mørkeblå trøya med striper lett å kjenne igjen når Stabæk spiller. Det samme kan sies om Nadderud stadion, en gammel, tradisjonell idrettsbane som fokuserer på funksjonalitet. Hvem bryr seg vel om overdådig infrastruktur, når lagene ikke presterer som de skal?