Historisk fotballag

Selv om det virkelige fotballeventyret kun startet på 90-tallet, har Stabæk Fotball en lang og frodig historie bak ryggen. Dette var blant de første idrettsforeningene i området rundt Oslo – Stabæk IF ble stiftet i mars 1912. Siden dess har fotballklubben vært det svarte fåret av norsk fotball, og kan se tilbake på en virkelig turbulent fortid. Stabæk fotball har vært med i illegale mesterskap under andre verdenskrig, samt internasjonale kamper under den offisielle radaren. På 60-tallet så Stabæk fotball en rask oppsving og kom seg nesten hele veien til Eliteserien, men det endte dessverre med kvartfinaletap den gangen. Fotballklubben spiller hjemmekampene sine på Nadderud stadion, og har en herlig gjeng av supportere i ryggen – disse kalles SS, Stabæk Support, og følger laget gjennom hele sesongen. Stabæk fotball var lenge en «askeladd» blant fotballklubbene i Norge, men har bevist at de er verdig en plass i Tippeligaen og representerer dermed Bærum på aller høyeste nivå.

Vanskelig historie

Det har vært mange opp- og nedturer gjennom historien til Stabæk fotball. Som sagt har Stabæk måtte klare seg uten noe hjelp utenfra, uten støtte fra det nasjonale forbundet og uten særlige investeringer. 80-tallet var det verste, spesielt i 1984 når Stabæk fotball endte opp i femte divisjon (over tyve røde kort det året!), men noen år etter snudde lykken. Når stolte bæringer møttes i Parkveien 35 og bestemte seg for å gjøre Stabæk til en fotballsensasjon, begynte ting å forandre seg drastisk. Allerede i 1995 var Stabæk i fjerde divisjon, og årene som fulgte var preget av meget god fotball både i seriemesterskapet og i den nasjonale cupen. Den store folkefesten i Bærum fant sted 1998, når Stabæk fotball endelig vant det gjeve cupgullet etter en forbløffende 3-1 seier mot Rosenborg i finalen. Stabæk var på nytt klare for Tippeligaen i 2005, og holdt seg i nærheten av pallplasseringene både i 2006 og 2007, med henholdsvis en femteplass og sølvet i serien. Til slutt kom sesongen 2008, som skulle vise seg å bli et historisk år for Stabæk fotball.

Gullåret 2008

Stabæk satset alt i 2008, året etter at fotballklubben tok sølvet i seriemesterskapet. Det var et utrolig vanskelig år preget av skader og vanskelig vær, men etter hvert ble det klart at Stabæk ikke ville gi etter for presset fra alle kanter. Laget spilte suverent, både borte og hjemme, og endte opp med en soleklar ledelse – hele seks poeng foran andreplassen i serien. Dermed ble Tippeligaen 2008 selve gullåret for Stabæk, og hele Bærum feiret den elleville prestasjonen. Den siste kampen var et fantastisk show med ren utklassing, når Stabæk vant 6-2 over Vålerenga foran en fullsatt stadion og kunne endelig feire sitt aller første Tippeliga-gull.

Telenor Arena

Det har vært mye om og men rundt hvilken stadion Stabæk skal få bruke til sine hjemmekamper. Etter ti år med utbygging sto Telenor Arena klar og ble den første innendørs fotballstadionen i Norge. Dette var i 2009, og femten tusen mennesker kunne møte opp til hver kamp. Dessverre oppstod en rekke problemer rundt leiepriser og eierrett, og administrasjonen kunne ikke komme til enighet med Telenor. Etter sesongen 2011 ble det derfor bestemt at Stabæk skulle tilbake til Nadderud stadion, den historiske arenaen der fotballklubben hadde spilt i alle år tidligere. Siden dess har Stabæk altså holdt til i den mye mindre Nadderud stadion, der kapasiteten på 4750 tilskuere stadig blir fylt opp.

Nadderud stadion

Historiske Nadderud stadion har vært i bruk siden 1961, og det er her Stabæk har spilt sine hjemmekamper siden 2011. Den flotte beliggenheten rett ved Bekkestua stasjon er ypperlig for alle som kommer for å se Stabæk spille, og brukes dessuten av friidrettsklubben Tyrving. Dermed er Nadderud en lokal severdighet som de fleste bæringer har besøkt flere ganger i løpet av livet.